0 geselecteerde doelgroep(en)

0 geselecteerde thema('s)

Energie, de nieuwe dromen

Ontdek hoe de verschillende vormen van energie veranderen, overgedragen worden, ons doen bewegen of groeien. En droom samen met hen die op een vernieuwde manier nadenken over energie.

"De droom van Newton", een verrassende uitnodiging om binnen te dringen in de tentoonstelling, is een enorme "machine om energie op te slaan", een eeuwigdurende beweging die het fysische concept van de energie oproept.

Duik daarna onder in 3 sequenties van het meervoudige universum van de energie:

  • Een verhaal van vormen

Energie is enkel zichtbaar wanneer ze van gedaante verandert, maar ze is vooral rondom ons aanwezig in diverse vormen. In het eerste deel van de tentoonstelling krijgt je, aan de hand van verschillende ervaringen, een beter beeld van de 6 energievormen: mechanisch, chemisch, straling, elektrisch, thermisch en nucleair.

En een close-up van het menselijk lichaam, deze ongelooflijke machine voor het omzetten van energie!

  • Energie, een maatschappijkwestie?

De energie, die onmisbaar is voor om het even welke actie, vormt de kern van de meeste activiteiten van de mens. De manier waarop we ze gebruiken, heeft een enorme invloed op de leefomstandigheden en de organisatie van onze samenleving.

Energie en gewoontes, energie en hulpbronnen: de tentoonstelling geeft een overzicht van de energetische uitdagingen waarmee de wereld vandaag te maken heeft, door onze manier van verbruiken en van ons te bevoorraden onder de loep te nemen.

  • De nieuwe dromen

Ten aanzien van deze vitale uitdagingen voor de planeet en de mens, wordt geïnnoveerd en aan onderzoek gedaan, en worden nieuwe manieren voorgesteld om te consumeren, te leven, energie te delen. Projecten die slechts dromen zijn, of toch al realiteit...

Bussen die rijden op afval, dakpannen in fotovoltaïsch glas, innoverende verven om de wegverlichting te vervangen of kokosnoten in de plaats van asfalt ... En voorbeelden van duurzame wijken of pilootsteden waar ideeën uit geput kunnen worden om toe te passen op grotere schaal.