terug

Dankzij de Waouh zone heeft de digitale wereld geen geheim meer voor u!

Gepubliceerd op 2017-03-13 11:00:00.

Dankzij de Waouh zone en de pixelfabriek heeft de digitale wereld geen geheimmeer voor u!

Vanaf 1 april huldigt het Pass op de benedenverdieping van de oude machinekamer een nieuwe ruimte in die volledig gewijd is aan de digitale wereld. Er worden 5 interactieve werken tentoongesteld om bij weg te dromen en versteld te staan; daarnaast worden in een “labo” de sleutels en tools aangeboden om u deze technologieën eigen te maken. Ook voor de allerkleinsten!


Smartphones en tablets, 3D-printers en chirurgische robots: het digitale is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven! In onze relaties met de anderen en de wereld, in alle sectoren van de maatschappij, van de geneeskunde tot de industrie, van de cultuur tot de communicatie.

Als sinds de opening besteedt het Pass veel aandacht aan de technologieën zo verwierf het in de loop der jaren een expertise die het nog wil vergroten met dit ambitieuze project rond de digitale wereld. Dankzij de steun van het Waalse Gewest, en dan in het bijzonder het programma Digital Wallonia van minister Marcourt, kan het Pass nu een dubbele permanente ruimte wijden aan de digitale technologieën.

DE WAOUH ZONE EN DE PIXELFABRIEK

Vanaf 1 april 2017 bezetten deze 2 bijkomende ruimtes de benedenverdieping van de machinekamer, een plek vol geschiedenis die ooit ook gekenmerkt werd door de technologische innovatie.

DE WAOUH ZONE

Uit technologie kan heel wat positiviteit en creativiteit ontstaan! Ga aan het roer staan van een virtueel schip, fluister of schreeuw om de dans van uw stem te “zien”, luister naar het gezang van de machines wanneer uw handen ze aanraken …

In de Waouh Zone is het de bezoeker die dialogeert en in interactie treedt om 5 werken van digitale kunstenaars tot leven te brengen en op een poëtische manier de grenzen te verkennen tussen het reële en het virtuele of de verhoudingen tussen mens en machine. De kunstenaars spelen er met de architectuur, de betonnen muren en de verborgen holtes.

Hier wordt een originele blik geworpen op de digitale technologieën waarbij geluiden, licht en bewegingen samenkomen voor een buitengewone reis.

Tijdens deze “Fantastische Oversteek” ontdekt u:

  • Moviola, van Marcio Ambrosio

Met behulp van het roer en zijn vele hendels neemt u de controle van de Moviola over. Reis naar verre oorden, halfweg tussen realiteit en virtuele werelden. Met de steun van IMAL

  • Mécaniques Discursives, van Fred Penelle en Yannick Jacquet

Observeer de verschillende raderwerken van Mécaniques Discursives. Laat u meevoeren door deze machine die zich over de muren verspreid als een ganzenspel. Een verrassende ‘videomapping’ die speelt met de betonnen holtes van deze plek.

  • Social Boids, van Chevalvert

De SoBo’s zijn kleine lichtwezens die gevoelig zijn voor je aanwezigheid ...  Beweeg, hou je stil, kom langzaam dichter bij de muur en leer ze te temmen.

  • Murmur, van Chevalvert, 2Roqs, Splank, Polygraphik

Fluister, praat, fluit in de echokamer en bewonder uw eigen geluidsgolven die zich naar de muur toe verplaatsen.

  • Het gezang van de machines, van Hovertone

Laat de machines zingen, raak ze gerust aan om ze te wekken en luister naar de melodieën die ze verspreiden …Het multiprojectiesysteem werd op punt gesteld in samenwerking met het CLICK’ (Living Lab des Industries Créatives – Institut Numediart).

DE PIXELFABRIEK

De Pixelfabriek is het “laboratorium” waar iedereen de digitale technologieën en technieken zelf kan uitproberen.

  • Het is een animatieruimte waar u tools en machines kunt ontdekken, talen kunt leren, de belangen van de maatschappij kunt ontcijferen of uw creativiteit kunt laten opborrelen en de vrije loop kunt laten.
  • Het animatieteam ontwikkelde een heel programma met activiteiten voor iedereen. Zo krijgt u de mogelijkheid om de 3D-printer te testen, uw eigen app voor uw smartphone te creëren of software aan te passen om deze te personaliseren.
  • In deze gereedschapskist van de 21ste eeuw vindt u een “klassieke” printer en 3D-printers, een lasersnijder en een vinylsnijder, een werkbank met gereedschap om te werken aan elektronische onderdelen of om wat aan schrijnwerkerij te doen, en zelfs een digitale breimachine. 
  • Dit ruime atelier is toegankelijk voor de hele familie. Iedereen vindt er wel iets leuks om te leren werken met digitale tools. Deze werkplaats getuigt echter ook van de ongelofelijke vitaliteit van de nieuwe wereld van de “fab labs”, “Doe-het-zelf” en andere initiatieven met betrekking tot het delen van gegevens en vaardigheden die in zijn in onze maatschappij.

De ruimte is toegankelijk in functie het uurrooster van de animatie en dat vindt u terug aan het informatiepunt.

 

 

De partners van het Pass : 

Partenaires

De Partners voor het project

                      logo projet

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer