terug

Digitale culturen in het Pass!

Gepubliceerd op 2016-09-26 14:00:00.

Technologieën om ter hand te nemen...

In de lente van 2017 opent het Pass de WOW ZONE en de PIXELFABRIEK: een dubbele ruimte gewijd aan de digitale culturen. In de marge van dit evenement worden heel wat acties ondernomen om het grote publiek te sensibiliseren voor de technologieën van nu en van de toekomst.

Digital is overal in onze dagelijke leven, in onze relaties met anderen en met de wereld, in alle sectoren van de samenleving - geneeskunde, industrie, cultuur, communicatie. 

DE WOW ZONE EN DE PIXELFABRIEK

Deze 2 elkaar aanvullende ruimtes nemen vanaf de lente van 2017 de gelijkvloerse verdieping van de Salle des machines in, een plek met een rijke geschiedenis, die destijds ook getekend werd door de technologische innovatie.

DE WOW ZONE

Een tentoonstellingsruimte gewijd aan de digitale culturen. Hier worden de grenzen afgetast tussen kunst, wetenschap en technologie, door de bezoeker onder te dompelen in een buitengewone ervaringswereld. Aan de hand van digitale werken, stellen diverse kunstenaars de verhoudingen tussen de mens en de machine, en de grenzen tussen het reële en het virtuele in vraag. Ze bieden een originele, tegelijk wetenschappelijke en maatschappelijke kijk op de digitale technologieën.

DE PIXELFABRIEK

Een "laboratorium" waarin iedereen de digitale technologieën en technieken ter hand kan nemen. Een animatieruimte om de tools en de machines te ontdekken, om zich de talen eigen te maken, om te achterhalen wat de uitdagingen zijn voor de samenleving of om te experimenteren en creativiteit de vrije loop te laten.
Het volledige animatieprogramma is toegankelijk voor iedereen, voor het grote publiek zowel als voor scholen.

DE DIGITALE TECHNOLOGIE EN DE GEZINNEN

Vanaf de herfst van 2016 zijn er, tijdens de schoolvakanties, als voorproefje van de Pixelfabriek, gezinsanimaties gepland om de 3D-printer te ontdekken, een eigen app te creëren voor de smartphone, een robot te programmeren of een software te personaliseren. Tijdens de Kerstvakantie vindt een groot atelier plaats om het thema van de innovatie op een ludieke en interactieve manier te benaderen. Verrassende ideeën en vaardige handen zullen welkom zijn, om, onder begeleiding van het team van het Pass, originele objecten te creëren. 3D-printers, soldeerbouten, nieuwe technologieën zullen van de partij zijn!

DE DIGITALE TECHNOLOGIE EN DE SCHOLEN

Technologische vorming is één van de handelsmerken van het Pass: van de roboticawedstrijden tot de animaties in de televisiestudio en de cyberspace, heeft het Pass de afgelopen jaren een ervaring opgebouwd die het nog verder wil uitbreiden met dit ambitieuze project rond digitale technologie.

Voor het nieuwe schooljaar 2017-2018 zal het aanbod voor basis- en secundaire scholen, naast de huidige animaties rond robotica en de 3D-printer, vanaf september 2017 uitgebreid worden met nieuwe digitale animaties.