terug

Een zomer onder de sterren in het Pass !

Gepubliceerd op 2017-06-02 12:00:00.

Zin in een zomer vol sterren? Of wil je meer te weten komen over de oneindigheid van ons universum? Het Pass biedt deze zomer het pasklare antwoord! Een tentoonstelling over kometen, experimenten, tekenfilms: we hebben voor de 2 vakantiemaanden een bijzonder programma samengesteld voor jullie!

Deze zomer heeft het Pass-team gekozen om rond een centraal thema te werken: de ruimte en de sterren. Tijdens beide zomermaanden zullen bezoekers naast de permanente tentoonstellingen en de gewoonlijke activiteiten een volledige astronomieruimte kunnen verkennen en deelnemen aan gezinsactiviteiten rond dit onderwerp. Ook de allerkleinsten zullen hun eigen sterrenruimte hebben en in het Beeldenpaleis zal 'Polaris' vertoond worden, een animatiefilm van de bovenste plank.

Hoogtepunt van dit evenement is het weekend van de Sterrennacht op 5 en 6 augustus. 

 

  • HET PLANETARIUM

Planetarium

 

Wie het over de sterren wil hebben, kan niet om het planetarium heen.
Al enkele jaren neemt UMONS tijdens het weekend van de Sterrennacht het publiek mee in hun opblaasbare planetarium voor een reis doorheen het gesternte en de bijhorende verhalen.

Het planetarium zal er de 2 zomermaanden staan!

Elke dag zijn er verschillende sessies.

Let op : de 09 en 16 augustus zal het planetarium ontoegankelijk  gesloten worden.

 

  • Expo Lab 'In het spoor van een komeet'

KomeetDe hele zomer lang is er in het Pass ook het expo/lab ' In het spoor van een komeet'. Deze is afkomstig van de 'Cité de l'espace' (Ruimtestad) van Toulouse, die algemeen beschouwd wordt als een van de belangrijkste plaatsen voor de verspreiding van wetenschappelijke kennis over de ruimte en astronomie.

Dit expo-lab bestaat uit:

een 'tentoonstellingsgedeelte' waarin bezoekers vrij de wereld van kometen kunnen verkennen.
een 'laboratoriumgedeelte': hier gaan de animators originele experimenten organiseren om een beter begrip van de ruimte te krijgen. Dit gebeurt via erg uiteenlopende gegevens als de extreme koude op planeten die zich ver van de zon bevinden, de verzengende hitte bij het naderen van de zon, vallende sterren enz.

Dagelijks te ontdekken vanaf 13.30 u.

 

  • De kleine rakkers in het Mini-Astrodorp

Dag en nacht

 

Deze ruimte is uitsluitend voorbehouden voor de allerkleinsten tot 7 jaar. Ze bevindt zich naast het expo-lab. Het Mini-Astrodorp is ingedeeld in verschillende zones met activiteiten, een tekenfilm, knutselwerkjes, boeken waar je kunt in bladeren terwijl je even op adem komt, gezelschapsspelletjes voor het hele gezin enz.

 

 

 

  • De astronomische Pixelfabriek

Fabriek

 

Ook het nieuwe digitale labo staat in het teken van astronomie. De bezoekers mogen een sterrenprojectiedoosje met een lasersnijmachine maken. Het resultaat is een klein doosje met gaatjes dat je enkel nog moet verlichten.

 

 

 

 

  • 'Polaris', een tekenfilm in het Beeldenpaleis

Polaris

 

In het Beeldenpaleis, de zaal voor vertoningen van het Pass, kunnen bezoekers genieten van de tekenfilm 'Polaris, de ruimte-onderzeeër en het mysterie van de poolnacht' . Daarin volgen ze de avonturen van James, een pinguïn en zuidpoolreiziger, en Vladimir, een grappige ijsbeer van de noordpool. Zij vragen zich af waarom de nacht aan beide polen van de Aarde zo lang duurt. De film werd door het Observatorium van Saint-Etienne gemaakt en behandelt onderwerpen als de wetenschappelijke aanpak, de poolnacht of de planeten van het zonnestelsel.

28 minuten – vanaf 5 jaar.

 

  •  Let op: bepaalde activiteiten zijn enkel in het Frans.
  • Dit wordt aan de normale planning van het Pass toegevoegd: de andere activiteiten bekijken

 

Enregistrer

Enregistrer