terug

Natuur 2.0: nieuwe tentoonstelling

Gepubliceerd op 2018-03-02 10:00:00.

We hebben allemaal wel een idee van wat de natuur is, we gebruiken het woord vaak. Maar waarop is onze visie van wat natuurlijk is en wat niet dan gebaseerd? Kunnen we erop vertrouwen? Moet dit concept mee evolueren met de wetenschappen en de technieken ?

Natuur 2.0 : nieuwe tentoonstelling

De grenzen tussen het reële en het virtuele en tussen het artificiële en het levende worden steeds vager. Zijn een “duurzame maatschappij”, “de bescherming van het milieu” en “technologische innovatie” dan wel compatibel?  Is het trouwens mogelijk om dankzij wetenschappelijk onderzoek te komen tot een harmonieuzere verhouding met de natuur?

De tentoonstelling Natuur 2.0 wil komaf maken met de vooroordelen die wij als homo civilis hebben en ze stelt voor om kennis te maken met een herwerkte toekomst waar een creatieve en verrassende relatie tussen de mens en de natuur de drijvende kracht is voor ontwikkeling en duurzame innovatie.

Kunstgras cradle to cradle, zoetigheden op basis van eetbare insecten, aquaponie, voedsel gemaakt met een 3D-printer, schoenen gemaakt op basis ananas, robots geïnspireerd op dieren, muggen die vaccineren, … de ingrediënten van dit parcours dat “echter is dan de natuur” lijkt soms utopisch of bevindt zich soms misschien op het randje van wat ethisch is, maar het zal de kritische geest van de bezoeker zeker prikkelen.

Waarom Natuur 2.0?

In de wereld van het World Wide Web staat 2.0 voor de evoluties die volgenden op de oorspronkelijke vorm van het web. Deze historische overgangsperiode werd gevoed met denkwerk rond de interfaces, de creatie van een uitwisselingssysteem tussen gebruikers en de opkomst van nieuwe functies. Dit alles heeft ons dagelijks leven en onze relatie met de anderen sterk veranderd.

De tentoonstelling Natuur 2.0 wil wat dieper ingaan op deze overgangsperiode die ons moet leiden naar een duurzamere wereld. Een wereld waar de grenzen tussen natuurlijk en artificieel stilaan vervangen bevrijdt het menselijke gedachtengoed van zijn oude systeem van voorstellingen van de natuur waardoor een toekomst overwogen kan worden waar de relatie van de mens tot de natuur volledig opnieuw wordt uitgevonden.

Waarom een bezoek aan Pass?

Pass beschikt over 15 themaruimtes en omkaderde animaties die toegankelijk zijn voor iedereen. Het is een veelzijdige plek, een educatieve plaats waar klein en groot plezier maken, zich laten verbazen en inzicht verwerven in bepaalde wetenschappelijke concepten zonder zichzelf te ernstig te nemen.

Pass, een hele wereld vol ervaringen om te beleven, van 3 tot 77 jaar!

Open: van 31/03.

Tickets kopen

Enregistrer

Enregistrer