terug

Samen!, de nieuwe film van het Pass

Gepubliceerd op 2016-05-27 14:00:00.

Ontdek vanaf 1 juli de nieuwe film van het Pass, die gecreëerd werd voor de 5 grote schermen van het Beeldenpaleis: Samen!, een uitgesproken positieve film, die een reeks portretten neerzet van burgers die zich inzetten voor de planeet.

 Vorig jaar opende het Pass zijn tentoonstelling "Energie, de nieuwe dromen". In het laatste deel van de tentoonstelling komt een reeks innoverende projecten aan bod, uit de vier uithoeken van de wereld.

In het verlengde van deze ruimte geeft de film "Samen!" op een positieve en concrete manier vorm aan het thema van de duurzame ontwikkeling.

De kijker wordt ondergedompeld in het onderwerp, dankzij de vijf reuzegrote schermen van het Beeldenpaleis en ontdekt in een twintigtal minuten een mozaïek van innoverende, creatieve en duurzame initiatieven, zonder terug te vallen in het heersende fatalisme.

In navolging van Rob Hopkins, initiatiefnemer van de beweging "transitiesteden", stellen burgers de manier voor waarop zij de toekomst van de planeet zien, maar reiken ze vooral hun ideeën aan om anders en beter te leven.

De film is een coproductie van Altitude 100 en het Pass.

https://www.youtube.com/watch?v=mWp5I2XXat4

 Ontmoeting met Güldem Durmaz, documentairemaakster voor Altitude 100, en Nathalie Cimino, museologe in het Pass.


  • Wat is het verband tussen de film "Samen" en de tentoonstelling "Energie, de nieuwe dromen" in 2015?

- NC: De film ligt in het verlengde van de "ruimte van de mogelijkheden", het laatste deel van de tentoonstelling rond energie. Hij toont een overvloed aan ideeën en oplossingen voor morgen, die overal opduiken: in de wereld van de onderzoekers, van de burgers, van de gemeenschappen, ... De film geeft een beeld van de energie en de motivatie die geëngageerde mensen, op hun schaal, inbrengen in de milieu- en maatschappijproblematiek van onze eeuw.

  •  Waarom de titel "Samen"?

- NC: Op het vlak van duurzame ontwikkeling bestaat er geen duidelijk uitgestippeld pad of kant-en-klare oplossing, maar eerder een grote diversiteit aan ideeën en ervaringen om te delen. Het antwoord op de zorgen waarmee we wereldwijd geconfronteerd worden, kan alleen maar collectief zijn, waarbij iedereen zijn kennis en zijn talenten inbrengt!

- GD: De film is, als het ware, een grote gemeenschappelijke ideeënbus, waar iedereen alternatieven op zijn eigen schaal in kan deponeren, bijvoorbeeld door gewoon al te beginnen met elkaar te helpen als buren!

  •   De film zoomt ook sterk in op de vindingrijkheid van de mens, zijn veerkracht in alle omstandigheden ...

- NC: De film volgt een deel van het traject dat de mensheid heeft afgelegd tot aan de industriële revolutie. De menselijke creativiteit heeft de wereld sterk doen evolueren. Er liep uiteraard soms iets mis. Maar het ongelooflijke menselijke genie dat ons tot hier heeft gebracht, zal ons niet in de steek laten. Het zal de weg openen naar een nieuwe revolutie en zal ons ertoe aanzetten om anders en beter te leven.
GD:
We staan op een belangrijk historisch scharnierpunt. Het schaarser worden van de fossiele grondstoffen en de nijpende milieuproblematiek dwingen ons om onze samenleving opnieuw uit te vinden.

  •   Wat is DE zin die u onthoudt na het zien van deze film?

GD: Gilbert Cardon, oprichter van de "Fraternités Ouvrières" van Moeskroen vat, naar onze mening, de geest van de film zeer goed samen: "Samen is alles mogelijk!"